česky česky english english deutsch deutsch
Login (explanation) Register
LUSK puzzle out On-line.
LUSK puzzle out On-line
Crosswordpuzzle Server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
  7885 puzzles issued up to now.

Puzzle repository Archive

Dictionary (czech only) Dictionary

Competition Competition

Help Help

Contact Contact
Archiv Velikost křížovky

List Ordered by size of puzzle

Počet slov/
políček
Křížovka Tajenka
43 slov
 Classic crossword   Dříve se věřilo, že krávy mohou být uhranuty a že pak dojí krev. Růžovou barvu mléka ale nezpůsobilo žádné kouzlo, nýbrž (TAJENKY), které se krávy ve velkém množství napásly a jež obsahuje červené barvivo hypericin.  
 Classic crossword   (TAJENKA), to není představovat si něco, co věci nejsou, ale udělat z nich, co by mohly být.
Karel Čapek  
 Classic crossword   Archeolog a (TAJENKA) Josef Ladislav Píč žil 19. 1. 1847 - 19. 12. 1911.  
 Classic crossword   Ne v tom, co máme, ale v tom, co jsme, je naše (TAJENKA). Oscar Wilde  
 Classic crossword   Jeden (TAJENKA) se od druhého hřeje.
České přísloví  
 Classic crossword   Manželka vyčítá manželovi: „Venouši, celý Silvestr jsi proseděl v hospodě a vůbec jsi nemyslel na ráno!”
„Ale myslel. Podívej, vzal jsem si s sebou domů (TAJENKA)!”  
 Classic crossword   Nedaleko městečka Branná na Šumpersku stojí vysoký kámen. Je to zakletý (1. TAJENKA), který byl takhle potrestaný, protože si nevážil (2. TAJENKA).  
 Classic crossword   Lidé si vytvořili (TAJENKA) na zakrytí vlastní nerozvážnosti, neboť bojuje s rozumností.
Démokritós z Abdér  
 Classic crossword   Nic na světě není (TAJENKA).
Epicharmos  
 Classic crossword   Člověk vlastně ví, jenom když ví málo. Čím víc ví, tím větší jsou jeho (TAJENKA).
J. W. Goethe  
 Classic crossword   Dnes má svátek TAJENKA.  
 Classic crossword   Rafael Kubelík (29. 6. 1914 - 11. 8. 1996) svou uměleckou kariéru započal jako klavírní partner svého slavného otce - houslisty Jana Kubelíka. Rafael byl od r. 1939 šéfem opery v Brně, od r. 1942 pak uměleckým správcem České filharmonie...  
 Classic crossword   Henri Rousseau zvaný Celník se narodil 20. 5. 1844 v Lavalu v rodině klempíře. On sám byl až do svých čtyřiceti let zaměstnancem Městské správy v Paříži, u které pracoval jako výběrčí (TAJENKA)...  
 Classic crossword   V České republice se každý rok narodí předčasně více než (TAJENKA) dětí. Na celém světě je to každé desáté miminko.  
 Swedish crossword   Jako parašutistka se proslavila neteř Garnerinových Elisa, která v letech 1815 - 1836 uskutečnila čtyřicet seskoků metodou (TAJENKA).  
 Classic crossword   Zakladatel novodobého českého sochařství, národní buditel, učitel a vzor mnoha sochařů Josef Václav Myslbek se narodil 20. 6. 1848 a zemřel 2. 6. 1922. Uznání si vydobyl již na počátku své tvorby, která byla sochařským protějškem děl (TAJENKA).  
 American fill up   6. srpna 1945 ve čtvrt na devět ráno svrhli piloti USA z bombardéru B-29 s názvem Enola Gay na japonské město Hirošimu atomovou pumu pojmenovanou Little Boy. Při výbuchu bylo zabito...  
 Search words puzzle   Neljepší patriotismus je v tom, (TAJENKA).
Yehudi Menuhin  
 Search words puzzle   Císař Josef II. (TAJENKA), že jméno Josef, ač dříve výjimečné, se stalo u nás na mnoho desítek let nejobvyklejším chlapeckým křestním jménem.  
 Search words puzzle   Malíř, grafik a dekoratér Vojtěch Hynais (14. 12. 1854 - 22. 8. 1925) byl nejen členem České akademie věd a umění, ale i důstojníkem francouzské Čestné legie a držitelem (TAJENKA) a Fügnerovy Zlaté medaile.