česky česky english english deutsch deutsch
Login (explanation) Register
LUSK puzzle out On-line.
LUSK puzzle out On-line
Crosswordpuzzle Server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
  7909 puzzles issued up to now.

Puzzle repository Archive

Dictionary (czech only) Dictionary

Competition Competition

Help Help

Contact Contact
4. února 1719 bylo vydáno první číslo prvních pravidelně vycházejících česky psaných novin. Vycházely vždy v deset hodin dopoledne každou sobotu a úterý, na což odkazoval i jejich název: „Sobotní/Outerní Pražské poštovské noviny z rozličných zemí a krajin přicházející s obzvláštním Jeho císařské a královské Milosti nadáním obdarované“. Roční předplatné stálo (TAJENKA), jedno číslo si čtenáři mohli koupit za šest krejcarů. Spektrum zpráv bylo kromě sportu v podstatě stejné jako v dnešním tisku, jen s tím rozdílem, že zprávy nebyly řazeny do jednotlivých rubrik, ale podle důležitosti nebo tak, jak se dostaly do tiskárny.
Classic crossword Clues
Vodorovně:
A – Cirkusová střešní plachta (-o); zvýšený pult k podávání lihovin. B – Vytrhávat plevel; nejstarší latinský překlad bible. C – Plavidlo; cena ve sportovní soutěži. D – Představitel divadelní role; vyrovnaný vztah mezi nominální a kurz. cenou akcie. E – Zkr. jednotky koňská síla; čili; francouzský vysokorychlostní vlak. F – TAJENKA. G – Loterijní poukázka; ostrov mezi Korsikou a Itálií; vybídnutí k přijetí něčeho. H – Zkratka pro detto; uhlovodík s osmi atomy uhlíku. I – Poštovní cenina; římské číslo 511. J – Olizovat; bál. K – Pytlácké nástrahy; právní norma upravující starší normu.
Svisle:
1 – Šplhání; projev úcty; opak dobra. 2 – Léčivá rostlina s dužnatými listy; křeč kojenců. 3 – Nepatrná vzdálenost; druh počítačové paměti; městnání krve. 4 – Kód pro italštinu; napětí; žlutokvětá hvězdnicovitá bylina. 5 – Ozn. vozidel dálkové přepravy; střední smyčcový nástroj; slovensky „kdo“. 6 – Palivo; lidově „suchohřib“; iniciály herce Vacka. 7 – Kouřit dýmku; německy „skutek“; podle. 8 – Antigen způsobující alergickou přecitlivělost; krasobruslařský skok s obratem. 9 – Restaurace a jídelny (zkr.); domácky Iva; přítok Odry.
Help: ITALA; RAM; TAT
Autor: Iva Böhmová
Check puzzle Save Restore Clear
Jump over filled cells Move to cursor
Help: Keys to use.
Enter
Next word.
Shift+Enter
Previous word.
Space
Change direction.
 <- 4
Cursor to left.
 -> 6
Cursor to right.
Esc
Clear letter.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Solution into a file