česky česky english english deutsch deutsch
Login (explanation) Register
LUSK puzzle out On-line.
LUSK puzzle out On-line
Crosswordpuzzle Server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
  7903 puzzles issued up to now.

Puzzle repository Archive

Dictionary (czech only) Dictionary

Competition Competition

Help Help

Contact Contact
Jeden ze zakladatelů moderní české chirurgie prof. (TAJENKA) se narodil 4. 5. 1886 v Přelouči, zemřel 2. 7. 1959 v Praze. Je držitelem několika prvenství. R. 1921 v Praze prvně spolu s R. Jedličkou provedl torakoplastiku - vyjmutí žeber při TBC. Roku 1927 provedl první plicní resekci pro metastázu, v roce 1931 poprvé lobektomii (odstranění laloku plíce) pro rakovinný nádor a roku 1946 první úspěšnou pneumonektomii pro karcinom (odstranění celé plíce). Jeho práce je zmiňována i v zahraniční literatuře.
Classic crossword Clues
Vodorovně:
A – Základní směs k výrobě chleba; příšeří. B – Prudké uvolnění energie; kysličník. C – Osázet; velmi krátké vlny. D – Výrobce pečiva; nehluční. E – Jméno herečky Gardnerové; přičinlivost; citoslovce překvapení. F – Zkratka státu New York; radiolokátor; předložka. G – Citoslovce plašení ptáků; moment; peněžní poukázka. H – Pouzdro; svobodní. I – Ženské jméno italského původu (-u-); římský politik a filozof. J – Značka pro kilokalorii; šedý kůň. K – První písmeno řecké abecedy; mytologická matka krásné Heleny.
Svisle:
1 – Kardiovaskulární onemocnění (zkr.); vyznavačka punku (-a-). 2 – Vysetí (mn. č.); rukávník. 3 – Textilní vlákno z banánovníku; kal; mezinár. kód pro Afghánistán. 4 – Uhličitan sodný; horní končetina; celní poplatky. 5 – TAJENKA. 6 – Krátký filmový záběr; nápor; pevné pružné železo. 7 – Latinská předložka „z“; německy „čtyři“; sinalé. 8 – Vozík pro dopravu lidí, tažený člověkem; mužské jméno německého původu. 9 – Odmotávání; pytlácké nástrahy.
Help: ABAKA; ETUE; LÉDA; VIER
Autor: Iva Böhmová
Check puzzle Save Restore Clear
Jump over filled cells Move to cursor
Help: Keys to use.
Enter
Next word.
Shift+Enter
Previous word.
Space
Change direction.
 <- 4
Cursor to left.
 -> 6
Cursor to right.
Esc
Clear letter.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Solution into a file