česky česky english english deutsch deutsch
Login (explanation) Register
LUSK puzzle out On-line.
LUSK puzzle out On-line
Crosswordpuzzle Server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
  7885 puzzles issued up to now.

Puzzle repository Archive

Dictionary (czech only) Dictionary

Competition Competition

Help Help

Contact Contact
V hlubokém dávnověku existovaly bytosti, které v sobě spojovaly mužský a ženský princip - androgynové. Tyto bytosti, vládnoucí velkou silou a sebejistotou, se chystaly napadnout bohy. Zeus je potrestal, když rozsekl každého androgyna na poloviny, a tak vznikly dvě bytosti - mužská a ženská. Po této události je každý člověk jakoby polovinou bývalé celistvé bytosti, androgyna, rozděleného na dvě části, a každý hledá svou polovici, která by se k němu hodila. Proto se u lidí objevil udivující cit příchylnosti, tíhnutí k vlastní ztracené polovině. (TAJENKA) a touha splynout s ním se nazývá láskou.
Aristofanés
Classic crossword Clues
Vodorovně:
A – Tuhý zbytek po karbonizaci černého uhlí; výklenek ve zdi; hovorově „linoleum“. B – Vaječný pokrm; slovenský pastevecký pes. C – Dřevina rohovník; vyrytý kus trávy se zemí; zmije a kobra. D – Osudové znamení (z lat.); německé mužské jméno; Severoevropan. E – TAJENKA. F – Také; klavír; dopravní linka. G – Soubor estetických měřítek; v jaký čas; dobře znějící (-á). H – Noční pták; jméno skladatele Dvořáka. I – Opak záporu; rovinatá oblast porostlá trávou; kopí.
Svisle:
1 – Čapí nůsek; psovitá šelma. 2 – Opojné; horní řezák slona. 3 – Asijská země; velmi tvrdá hornina. 4 – Největší suchozemský savec; zkr. jednotky koňská síla; poloha na židli. 5 – Anebo (kniž.); neodborník; značka kusu. 6 – Kód pro italštinu; doléhat. 7 – Lepenky; nikoliv. 8 – I když; nač; průkaz osob zvlášť těžce postižených. 9 – Lučina; staroegyptský bůh slunce; svazek obilí. 10 – Jméno houslisty Ženatého; ulpívání. 11 – Předložka; druh hroznovitého květenství. 12 – Zrakové orgány; ostrov v Baltském moři.
Help: KAKOST; KAROB; LOTAR; RUJÁNA
Autor: Iva Böhmová
Check puzzle Save Restore Clear
Jump over filled cells Move to cursor
Help: Keys to use.
Enter
Next word.
Shift+Enter
Previous word.
Space
Change direction.
 <- 4
Cursor to left.
 -> 6
Cursor to right.
Esc
Clear letter.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Solution into a file