česky česky english english deutsch deutsch
Login (explanation) Register
LUSK puzzle out On-line.
LUSK puzzle out On-line
Crosswordpuzzle Server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
  7904 puzzles issued up to now.

Puzzle repository Archive

Dictionary (czech only) Dictionary

Competition Competition

Help Help

Contact Contact
20. srpna 1845 byla zprovozněna první železniční trať u nás - z Olomouce do Prahy. Kolem půl páté odpoledne zvěstoval (TAJENKA) příjezd parovozu Čechy, který řídil sám stavitel tratě, Jan Perner. Byla to tehdy veliká sláva, ale Perner si úspěchu mohl užívat pouhé tři týdny. 9. září téhož roku se na inspekční cestě při vyjíždění z choceňského tunelu příliš vyklonil z vlaku a udeřil se hlavou o sloup. Druhý den svému zranění v Pardubicích, kam byl převezen, podlehl.
Classic crossword Clues
Vodorovně:
A – Zkr. české poslanecké sněmovny; výkon fotbalisty; americký příbuzný zubra. B – Avšak; řečník; ženy a muži. C – Anglicky „sám“; posypání; ňadro. D – Omamná látka; činívat. E – TAJENKA. F – Slovensky „potřeba“; zahradní besídka. G – Oslavná báseň; kladná elektroda; vhodná k orbě. H – Největší mořský mlž; chrastí; SPZ Prahy. I – Velký papoušek; spojka a částice; škrabáky na čištění pluhů.
Svisle:
1 – Německé město (Passau); postoj. 2 – Nevidomý; pach. 3 – Část hlavy; druh pepře. 4 – Rolandovy iniciály; zárubně; polní míra. 5 – Pláštěnka; sladkovodní rybka. 6 – Opuchlina; nebezpečný virus. 7 – Slovensky „posel“; jemenský přístav. 8 – Ovčí sýr; přibližně. 9 – Římských 49; potřeba kanoisty; ukazovací zájmeno. 10 – Zdrhovadlo; měnit vzduch v místnosti. 11 – Moravskoslezská řeka; políčko. 12 – Přenášet; letopisy.
Help: KÉP; OTKY
Autor: Iva Böhmová
Check puzzle Save Restore Clear
Jump over filled cells Move to cursor
Help: Keys to use.
Enter
Next word.
Shift+Enter
Previous word.
Space
Change direction.
 <- 4
Cursor to left.
 -> 6
Cursor to right.
Esc
Clear letter.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Solution into a file